Kärlek - en dissekering

torsdag, maj 18

Önskvärda kvaliteter och deras baksidor

Vi har vissa krav på en partner och som är förutsättningen för att vi ska bli förälskade. Frågan är hur bra vi har koll på vilka kvaliteter vi efterfrågar och vad de egentligen innebär. Om du förlåter mig för att resonera i kraftiga stereotyper så kan man ju sammanfatta att en partner ska vara snygg, intelligent, rolig, ärlig och lojal. Detta låter ju hur bra som helst, och det är kvaliteter som jag tror alla värdesätter. Det jag undrar är om dessa enkla ord implicerar några andra egenskaper också. Jag tänker spåna kring dem ett i taget.

Snygg
Fördelar: Någon som är snygg påverkar oss rent biologiskt, ger oss lust och passion, vilket inte är att förakta. Skönhet är även brutalt ärligt, vi ser vad vi får, vilket inte alltid är fallet med människors känslor och ärlighet. Något som också kan tänkas vara en fördel är att det innebär status med en partner som är snygg, även om detta kan låta oromantiskt och vi helst inte skulle vilja erkänna det.
Nackdelar: En person som ser bra ut är ofta medveten om det själv och är van vid uppmärksamhet. Skönhet är också viktigast i början och man vänjer sig vid någons utseende. Någon som ser bra ut tar man för givet efter ett tag, och någon som ser mindre bra ut tänker man inte som ful efter ett tag. Alla blir vi även mindre vackra med tiden och skönhet slutar vara en dragningskraft då den ersätts av andra kvaliteter.

Intelligent
Fördelar: Kan prata om det mesta och sätta ord på saker och ting. Kommer ofta att få en bra karriär. Är egentligen mer än bara vara bildad, utan det är även förmågan att planera framåt och undvika fallgropar. En person som har koll på boenderäntor och skatteregler, men även har förmågan att uppskatta alla möjliga nöjen och inte bara bio, hemmakväll och utemiddag. Kan fungera som bollplank och utmana dina tankar så du inte känner dig "fast" i livet och tänkandet.
Nackdelar: Kan göra mycket "besvär" över småsaker. Analyserar och teoretiserar ting som för den andre kan vara ganska enkla saker. Ställer även krav på dig att utmana dennes tanker och stimulera diskussionen med egna skarpa observationer.

Rolig
Fördelar: Roande och får tiden att gå snabbare. Ingen anledning att känna sig uttråkad här. Ger en positiv kick framåt och hindrar utsikten från att bli grå och tråkig.
Nackdelar: Det finns ju alltid en gräns för när rolig går över till påfrestande. Vissa är inte tillräckligt flexibla och ska ständigt skämta. De roligaste personerna jag vet är det helt omöjligt att prata allvarliga saker med för antingen skämtas det bort eller så får man väldigt ytliga observationer.

Ärlig
Fördelar: Du vet vad som gäller, vilket inte är illa. Du kan slappna av och frigöra hjärncykler till att tänka på andra saker, än att ständigt behöver grubbla över vad som är i din partners tankar. Slipper många fallgropar som har att göra med kommunikationsproblem.
Nackdelar: Faktum är att alla inte klarar ärlighet, utan vill ha en friserad sanning. Ärlighet innebär att höra din partner berätta att denne blivit upphetsad av någon annan, eller att denne inte är attraherad av dig, som exempel. En extra nackdel är att du måste vårda den här ärligheten också om den inte ska försvinna. Om någon öppnar sig för dig och berättar något svårt, ärligt och mindre smickrande, så måste du lyssna utan att vara fördömande. Om det innebär en "dom" varje gång han/hon berättar något ärligt för dig så kommer denne att sluta vara ärlig mot dig.

Lojal
Fördelar: En lojal människa är dig trogen och värdesätter det som byggs upp under lång tid. Personen har kraft att motstå lockelser och kortsiktiga nöjen som skulle spoilera eran långsiktiga relation. Detta innebär någon som stöttar dig när du behöver det som mest och känner dig nere, oattraktiv och utan framtid. Nackdelar: En person som är lojal förväntar sig samma sak från dig, och till en högre grad än någon annan. Felsteg från din sida tas oerhört hårt och stora felsteg kommer aldrig att glömmas. Lojalitet tror jag går hand i hand med långsinthet.

Jag är medveten om att det här är en kraftig förenkling av verkligheten. Min poäng är att varje egenskap inte är enbart positiv i sig, utan det har alltid två sidor. Man är ute på hal is om man begär att ens partner ska vara dels jämställd, men sedan även "ta en med storm" och skämma bort en. Är man bara ute efter bekräftelse, så är en ärlig partner inte det man behöver. Likaså vill ju ingen se sig som ointelligent eller obildad, men är inte helt på det klara med vad det innebär att vara med någon som tänker mycket och grubblar över allt möjligt. Så kontentan är att skippa de tomma kravorden och ta en funderare över vad du egentligen vill ha.